Mange mennesker har af forskellige årsager problemer med fordøjelsen. Den typiske årsag til dårlig mave og fordøjelse er forkert kost, der f.eks. indeholder for lidt fibre, vitaminer og mineraler eller for meget fedt. Også mælkeprodukter, sukker, kaffe og alkohol er blandt de større syndere og ofte kimen til tarmallergier og betændelser. Mange mennesker har i dag også sværere og sværere ved at tåle de forskellige fødevarer pga. tilsætningsstoffer, uhygiejnisk forarbejdning eller medicinrester, hvilket giver kroppen mange problemer i bl.a. immunforsvaret med allergier til følge. Sidst skal også nævnes, at stresstilstande og mangel på motion er væsentlige årsager til problemer med fordøjelsen

Er fordøjelsen ikke god, reduceres næringsoptagelsen fra kosten. Dette medfører risiko for mangel på vitaminer, mineraler og sporstoffer. Ydermere vil en dårlig fordøjelse også mindske udnyttelsen af proteiner, fedtstoffer og andre vigtige næringsstoffer. Fordøjelsen er ligeledes afgørende for menneskets bakterieflora, ligesom den har betydning for vores forsvar imod fremmedbakterier og mikroorganismer. Er tarmenes bevægelse, elasticitet eller udtømningsevne forringet, kan det medføre forstoppelse og mindre udposninger i tarmsystemet. Sådanne udposninger skaber irritation i tarmens slimhinder, hvilket giver en læk i tarmsystemet. Denne læk skaber en udsivning af tarmsystemets giftstoffer til blodkredsløbet og skaber på denne måde en egenforgiftning, der belaster alle kroppens organer. En sådan belastning af organerne er ofte kimen til sygdomme andre steder i kroppen.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis man lever sundt og alligevel har problemer med fordøjelsen, kan det være en fordel for mange mennesker at gennemføre en udskylning (lavement) et par gange om året.

Typiske fordøjelsessygdomme

For lidt og for meget mavesyre, sure opstød, mavesår, tolvfinger- og tyndtarmssår, diarre, oppustethed, fødevareallergier, svag fordøjelse, tarmbetændelser, katartilstande i tarm- og maveslimhinder, Candida albicans (trøske-svamp), parasitter, ormetilstande, kolik, mavekramper, fødevareallergier, bugspytkirtelsygdomme, leversvaghed, leverskader, galdekolik, galdegrus og galdesten, forgiftninger, forhøjet kolesterol, lavt blodsukker, større og mindre udposninger, hæmorroider, udtømningsproblemer, tyktarmskatar, tarmgasser.

Vitamun