Hjertesygdomme, forkalkning og kredsløbsforstyrrelser er i dag folkesygdomme. Det moderne menneske bevæger sig for lidt og udsætter sig for store stresspåvirkninger – både fysisk og psykisk. Ej heller motion eller fysisk arbejde er i højsædet i den grad kroppen behøver – lige som kosten ofte er for fed og kolesterolrig.

Blodkredsløbet er et transportsystem, der tilfører alle cellerne de livsnødvendige stoffer samt modtager cellernes affaldsstoffer. Affaldstofferne føres herefter til afgiftnings- og udskillelsesorganerne. Er denne transport ikke optimal, medfører dette funktionsnedsættelse i alle kroppens celler og ophobning af affaldsstoffer. Derfor er kredsløbet livsvigtigt for helbredet i alle henseender. 

Hvad kan man selv gøre?

For ældre mennesker er funktionen i kredsløbet speciel vigtig i forbindelse med forebyggelse af senilitet og alderdomssvækkelse. Ønsker man at styrke sit kredsløb, er første betingelse at kvitte tobakken. Dernæst vil en kost rig på fisk, grønsager, og fibre yde en ekstra beskyttelse af kredsløbet.

I pressen debatteres ofte forhold, der gavner eller forringer kredsløbet, set fra en almindelig lægevidenskabelig betragtning. I denne forbindelse omtales aldrig vigtigheden af, at have intakte slimhinder i mave-tarm-kanalen. Dette er synd, idet slimhinderne er af største betydning, når vi ønsker at forebygge fedtaflejringer og forkalkninger i kredsløbet.

Slimhinderne i fordøjelseskanalen skal normalt via et net af blodkar optage kostens forskellige næringsstoffer – herunder fedtstofferne. Hvis slimhinden i tolvfingertarmen og tyndtarmen ikke er intakt, vil spaltningen af proteiner, kulhydrater og fedtstoffer være forringet. Dette betyder, at der vil slippe uspaltede fedtstoffer, proteiner og kulhydrater gennem tarmen. Disse ufordøjede stoffer vil i længden belaste leverens fedtstofskifte og danne kimen til kolesterolproblemer. Derfor er det meget vigtigt i forebyggelsen af kredsløbssygdomme at sikre sig en velfungerende fordøjelse.

Er slimhinderne i tarmen intakte, forstyrres leveren ikke i sit arbejde – og man undgår nemmere forkalkning. Er fordøjelsen svag, bør man spise oftere, men kun ¼ portioner for at sikre den bedste spaltning af fødens næringsstoffer. Et godt råd er i øvrigt at indtage væske uden for måltiderne, så bl.a. mavesyren ikke fortyndes før et måltid.

 

Typiske kredsløbssygdomme

Højt og lavt blodtryk, angina pectoris, hjerterytmeforstyrrelser, hjertemuskeltræthed pga. alderdom, for stort hjerte, svagt lunge- og hjertekredsløb, dårlig iltning af blodet, cirkulationsforstyrrelser (kolde arme og ben).

Åreknuder, venebetændelse, skinnebenssår, koldbrand, dårligt tilbageløb af veneblodet i ben og underliv, hæmorroider, ødemer (væskeophobninger i benene).
Senilitet, demens, åreforkalkning, tinnitus (øresusen), tunghørighed, svimmelhed, hukommelsessvaghed, koncentrationsbesvær og epilepsi.

Vitamun