Menneskets forsvar over for bakterier og virusangreb er i dag svækket på grund af forurening af både omgivelser og fødevarer. Også større indtagelse af forskellige mediciner som f.eks. penicillin og smertemedicin bærer ansvaret for vores dårligere modstandsdygtighed. Stress er også en belastningsfaktor, der ødelægger vores modstandskraft væsentligt. Immunforsvaret trives bedst ved en regelmæssig livsførelse – herunder faste sengetider, et stabilt parforhold og gode positive sociale kontakter. I nyere undersøgelser er det påvist, at en for kort eller dårlig søvnkvalitet reducerer kroppens produktion af hvide blodlegemer. Mht. kosten er masser af grønsager, frugt og vand nødvendig for at opbygge og styrke immunforsvaret.

Hvad kan man selv gøre?

I takt med alderen er det aldeles vigtigt at motionere for at bevare cirkulationen i kredsløbet. Svækkes kredsløbet, svækkes også blodets evne til at transportere de hvide blodlegemer ud til kroppens mange celler. Når immunforsvaret ikke fungerer nedsættes menneskets modstandsdygtighed over for virus-, bakterie- og svampeangreb. Et svækket immunforsvar kan fejlregistrere kroppens egne celler og derefter angribe mennesket egen organisme, hvilket f.eks. giver forskellige former for eksemer, allergier og bindevævslidelser. Er immunforsvaret træt, kan der desuden være situationer, hvor immunforsvaret ikke længere registrerer eller nedkæmper fremmedstoffer i kroppen. Dette fører i første omgang til lettere infektioner. På længere sigt kan manglende immunkræfter føre til alvorligere infektioner samt celleforandringer og cancer. For at styrke immunforsvaret bør man spise en kost, der er specielt rig på C-vitaminer og zink.

 

Typiske sygdomme i immunforsvaret

Infektionssygdomme, influenza, forkølelse, pande-bihulebetændelse, mellemørebetændelse, halsbetændelse, bronkitis, astmatisk bronkitis, lungebetændelse samt alle former for hoste.

Høfeber, astma og andre allergiske tilstande i de øvre luftveje som f.eks. polypper, næseslimhindekatar og tørre næseslimhinder.

Alle former for eksemer, fiskehud, uren hud, hudinfektioner, tør hud, tarmbetændelser, akne, bylder, lymfehævelser, skinnebenssår, tarminfektioner samt blære- og underlivsbetændelser.

Vitamun