Kan man tænke sig ung?

Man sitting on beach looking at sunset
Læsetid: 3 minutter

En undersøgelse, som blev publiceret d. 27 marts 2006 i Proceedings of the National Academy of Sciences, giver nyt indblik i sammenhængen mellem sind og krop. Forskere fra University of California i Santa Barbara har fundet ud af, at væksthormonet somatotropin dannes i hippocampus, som også er sædet for vores hukommelse og følelser. Forskningen dokumenterer, at vores mentale og kognitive processer griber dybt ind i hjernens udskillelse af det vitaliserende og eftertragtede væksthormon.

En nyere opdagelse af væksthormonets sekretion i hippocampus giver ny forståelse for hvordan vores tanker og indlæring kan ændre kroppens vitalitet.

Væksthormonet somatotropin udråbes til et potent anti-aldringshormon i USA. Det markedsføres bl.a. med følgende virkninger:

 • Øger energiniveauet
 • Øger libidoen
 • Giver tykkere hud, mindre rynker
 • Giver hårvæksten tilbage
 • Forbedrer immunforsvaret
 • Genopbygger muskler og reducerer fedtvæv
 • Forbedrer kolesterolprofilen
 • Forbedring af synet
 • Løfter humøret og forbedrer søvnkvaliteten
 • Bedrer hukommelse og koncentration
 • Øger fysisk mobilitet
 • Hurtigere opheling af sår og infektion
 • Genopbygning af hjerte, lever, nyrer og andre centrale organer
 • Normaliserer blodtrykket

I betragtning af ovenstående positive indikationer, er det ikke mærkeligt, at mange mennesker falder for fristelsen til at indtage et ekstra tilskud af væksthormoner. Selvom tilførsel af væksthormonet har mange fordele, er der dog en altoverskyggende trussel. Væksthormonet øger nemlig chancen for udvikling af kræft. Netop derfor bør man holde sig fra at indtage syntetisk væksthormoner. I stedet vil jeg rette opmærksomheden på nyheden om hippocampus andel i produktionen af somatotropin. Som jeg allerede fornemmede i 2002 (mens jeg skrev ”Livets Hormoner”), viser denne nye undersøgelse, at produktionen af væksthormonet har en direkte sammenhæng med vores evne til udvikling. Ikke kun vores indlæring, men også nye tanker, indsigter, fællesskaber og interesser virker stimulerende på vores væksthormon. Så ønsker du at række ud efter din ”anden ungdom”, må du altså tilbage til ungdommens tanker og livsrytmer, hvor al stagnation i fastlåste adfærdsmønstre og mentale programmer var bandlyst!

Ny indlæring stimulerer frigørelsen af væksthormon

En ny undersøgelse, som er blevet publiceret d. 27 marts 2006 i Proceedings of the National Academy of Sciences, giver nyt indblik i sammenhængen mellem sind og krop. Følgende er de væsentligste uddrag frit oversat fra engelsk.

Forskere fra University of California i Santa Barbara har fundet ud af, at væksthormonet somatotropin dannes i hippocampus, som også er sædet for vores hukommelse og følelser.

Forskerne fandt også ud af, at kvinders hippocampus producerede mere væksthormon end mændene. ”Væksthormonet har været associeret med vækst af muskler og knogler, og man har tidligere troet at produktionen af hormonet hovedsageligt foregik i hypofysen” udtaler Ken S. Kosik, co-director of the Neuroscience Institute at the University of California. ”Ingen har tænkt så meget over væksthormonets virkning i selve hjernen. Effekten af hormoner i hjernen kan generelt ikke sammenlignes med den effekt, de udretter i kroppen”

Forskerne fandt ud af, at koncentrationen af væksthormonet tiltog i takt med indlæring. Forsøget viste også, at væksthormonet opfører sig forskelligt, afhængig af om man er mand eller kvinde. ” Mænd og kvinder ser forskellige ud, vi reagerer forskelligt, så selvfølgelig er vores hjerner også forskellige” siger Tracey J. Shors, professor of psychology at the Center for Collaborative Neuroscience at Rutgers: the State University of New Jersey.

En interessant iagttagelse, som kan udledes af undersøgelsen er det forhold, at mens mændene producerede mere væksthormon under stresssituationer, var kvindernes øgede væksthormonproduktion afhængig af deres aktuelle østrogenniveau.

Forskerne mener i øvrigt, at ligesom væksthormonet er associeret med vækst i kroppen, har hormonet også betydning for væksten i hjernen. Kvinder har flere dendritudløbere i hippocampus end mændene. Dette er specielt udtalt, når både østrogen- og væksthormonniveauet var højt. Kvinderne producerede også flere neuroner i denne periode.

”Kønsforskellene i hjernen er et område inden for forskningen, der er eksploderet gennem de sidste år” siger Shors. ”Kønshormoner som f.eks. østrogen har en kraftig indvirkning på væksten og arkitekturen i hjernen. Flere studier i vores samt andre laboratorier har vist, at mænd og kvinder indlærer forskelligt. Det er muligt, at kønsforskellene i disse hormoner er involveret”

Indtil forskerne er helt afklarede omkring kønshormonernes betydning for indlæringen kan vi andre tage imod hovedbudskabet, nemlig at: at koncentrationen af væksthormon tiltager i takt med indlæring! Det gamle ordsprog om, at vi aldrig bliver for gamle til at lære noget nyt, får på denne måde en helt ny betydning!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.